HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2014. június 14., szombat

A tető

Sok kedves levelet kapok mostanában, és ezeknek mind-mind nagyon örülök. Leginkább azért, mert olyanok írnak, akik régóta dédelgetnek egy-egy ház-álmot, és most, hogy kiderült, mi valami hasonlót valósítottunk meg, úgy érzem, segítenem kell ezeket az álmokat valóra válni.

Szia!

Ne haragudj, hogy így ismeretlenül Rád írok, de:
Egy kedves barátunkon keresztül láttam a csodás szalmabála házatokat. Először is gratulálunk, nagyon-nagyon szép lett. Mi is épp egy szalmabála ház építésének a kezdetén vagyunk férjemmel, és ezért is kerestelek meg. Mi is "reciprocal roof"- tetőt, avagy mandala tetőt szeretnénk, és érdeklődnénk, hogy ti magatok csináltátok, vagy volt ácsmester, aki járatos volt ebben és segített? Szóval ne haragudj a zavarásért, kívánunk nagyon szép napot:
Ágnes

Kedves Ágnes!

Sok évvel ezelőtt mi is csodálattal fedeztük fel az egymást tartó gerendaszerkezetű tetőket. Van néhány híres példa rá, és Európa- illetve Amerika szerte sok ház épült így, és annak is utánajártunk, hogy ez nem egy új keletű találmány, egészen ősi példák is vannak rá. Az az alapelve, hogy a körkörösen egymásra terhelt gerendák megtartják egymást. Ki is próbáltuk, kiraktuk gyufaszálból. Működött. Beleszerettünk, ilyent akartunk. 


Akkor még mi is ácsokban gondolkoztunk. De mivel itt a környéken még egyetlen ilyen tető sem épült, tudtuk, egymást tartó gerendaszerkezetben tapasztalt ácsot nem találunk. De volt egy nagyon ügyes ács-csapat, akik nyitottak voltak az eszement ötletünkre, és, mivel eredetileg kerti vityillónak szántuk ezt a házat, sokat nem vacilláltak, belevágtak a szerkezet megépítésébe. A férjem is velük dolgozott, amikor tehette. Kirakta nekik botokból ezt a szerkezetet, ráállt, megbírta a súlyát. Utólag bevallotta az egyik ács, hogy amikor hazament, ő is kirakta, kipróbálta, mert látta, de nem jött, hogy elhiggye. 

Neki is működött, és megcsinálták nagyban is:



A fényképen látszik, hogy középen fel kell támasztani egy gerendával, amit végül, amikor az utolsó gerenda bekerült az első alá, ki lehet venni. Mivel a nyitások túl nagyok voltak a gerendák között, kipótoltuk egy-egy plusz gerendával:


És ennyire büszkék voltak a kedves ácsaink, akikre azóta is hálával gondolunk, mert nem csak nem röhögtek ki, de jókedvvel, lelkesedéssel, kíváncsisággal építettek, és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb egy háznál:



 Amikor megtoldottuk a szerkezetet (csak a váz volt meg még akkor is), azt a szerkezetet és azt a tetőt már a férjem építette, a barátainkkal.

Ágnes, kedves, csak arra biztatnálak, hogy keressétek meg azt a nagyon tapasztalt ácsot, aki mer kísérletezni, kihívásnak és örömmel megoldandó feladatnak érzi az új dolgokat. Ne hagyjátok, hogy bárki is lebeszéljen a dédelgetett álmokról: mindenre van megoldás. Lehet, nem egyszerre bukkan majd fel. Lehet, bizonyos dolgokra évekig kell várni. De nagyon meg fogja érni!

Szeretettel:
Móni


2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Egy bátor szakember aranyat ér! Látod, vittétek magatokkal őket! Jó nézni a fotókat, jó, hogy megörökítettétek.

Zdolność-tworzenia írta...

To istne dzieło sztuki!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails