HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2013. március 1., péntek

Tündérbogyó - összeállítási útmutató

Itt is van a leírás, nagyon örülök, hogy ilyen sokan kedvet kaptatok a Tündérbogyó elkészítéséhez... hátha születik sok-sok Tündérbogyó a hétvégén! Szeretettel várom majd akár a gyerekek Tündérbogyó-rajzait, akár a kész Tündérbogyók fotóit.
A szabásmintát itt találod:
http://hendimedi.blogspot.ro/2013/02/keszitsunk-tunderbogyot.html.

Ez csak egy recept: én így varrtam a Tündérbogyókat. A varrásra mindenhol kb. 5 mm-t számoltam. A képeken "a"-val jelölöm a színoldalt, "b"-vel az anyag visszáját, ezt kövessétek, mert sok bosszúságtól megment :).

1. Először a két lábat varrom össze. Téglalap alakúra szabom, hosszában kettéhajtom, majd varrógéppel úgy varrom meg, hogy egy picit lekerekítem a végét. Ollóval utánaigazítok, lekerekítem a széleket, majd kifordítom -segíthet egy hosszú horgolótű tompa vége-, lazán kitömöm (jaja, az bizony kimaradt az anyaggyűjtés fejezetből, hogy szükség lesz egyszerű műszálas tömőanyagra is!), úgy, hogy a végén kb. 1 cm hosszan ne legyen már tömőanyag.

2. A fej két felét is odavarrom a ruha két darabjához: az egyiket az elejéhez, a másikat a hátához.

3. Összevarrom a fejeket, a ruha vállrészével együtt.

4. Most felvarrom a lábakat a ruha első részének aljára (mögötte lesz a tömőnyílás)

5. A kézfejeket egyik oldalt összevarrom, addig a részig, amíg egyenes, majd hozzávarrom a karhoz.
Hosszanti irányban áthajtom, végigvarrom most már teljesen, kifordítom, kitömöm.

6. Most veszem elő a szárnyakat, a hátsó oldalt és a két  belső oldalt (a ráhagyást levasalva) összevarrom, kifordítom, levasalom.

7. A szárnyat dupla varrással felvarrom a ruha hátoldalára, középnél picit magasabbra, úgy, hogy belül kerüljön a pici nyílás, ezt el is fedem a varrással.

8. Rávarrom a  karokat a ruha első oldalára. A választott szögtől függően tárja majd nagyon vagy csak kevésbé szét a karjait.

9. Most következik az, hogy összevarrom a baba első és hátsó oldalát: jól begyurkálom a szárnyakat, a karokat, a lábakat a közepére, nehogy véletlenül valamit plusszba bevarrjak, aztán azt a részt kivéve, ahová a lábakat varrtam, teljesen körbevarrom a babát: a behajtott lábaktól indulok, végig a ruhán, át a karon, (a fejet ki is lehet hagyni, de még egyszer meg is lehet erősíteni a varrást), majd vissza a ruhán a lábakig.

1o. A megmaradt kis lyukon kifordítom, elrendezgetem a babát, majd kitömöm. és a lábak mögött apró öltésekkel bevarrom a tömőnyílást.

11. Most a haj két oldalát varrom össze a hátoldalukon. A vastag vonal mentén vágom ki az anyagot, varráskor pedig a pöttyözött vonal mentén haladok, szép csigakunkort alakítok ki. A kimaradó részen a varrástól picit távolabb bevágom az anyagot, majd kifordítom.

12. Most ráhúzom a fejre, és ekkor alakítom ki elöl a frizuráját egy jól vágó kisolló segítségével, a szaggatott vonal mentén haladva. Apró öltésekkel kb. 2 mm-re a szélétől körbevarrom, hátul is.

Kész is a baba: még az arcát hímzem ki (pamut cérnával, egy-egy sötétbarna pötty a szem, köré pár öltésből lesznek a szempillák (mert ez nagyon fontos testrésze Tündérbogyónak!), és piros cérnával varrom a szájat. Az első babáknak ceruzával rajzoltam az arcát, úgy is lehet!

A haját fonalból is rá lehet varrni, ha úgy jobban tetszik.




2 megjegyzés:

Krizantám írta...

Nagyon köszönjük a leírást!
Majd tudósítok a megszületett végeredményről...! :)

Móni írta...

Jó, nagyon várom!!! Remélem, követhető a leírás :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails